Ce să știți despre infecția cu candida

Infecția cu Candida este cunoscută ca candidoză, cauzată de ciupercile candida, în special candida albicans. Aceste ciuperci se găsesc aproape oriunde în mediul înconjurător. Unii pot trăi inofensiv împreună cu speciile abundente de “bacterii” native care colonizează în mod normal gura, tractul gastro-intestinal și vaginul. O infecție cu Candida poate provoca simptome ocazionale la persoanele sănătoase. Dacă sistemul imunitar al unei persoane este slăbit de boli (în special SIDA sau diabet), malnutriție sau anumite medicamente (corticosteroizi sau medicamente anticanceroase), ciupercile candida pot provoca mai frecvent simptome. Candidoza poate afecta multe părți ale corpului, provocând infecții localizate sau boli mai mari, în funcție de persoană și de starea generală a sănătății.

Care sunt factorii de risc pentru infecția cu candida?

Factorii de risc pentru infecția cu candida includ:

 • Un sistem imunitar slab cauzat de boli / afecțiuni cum ar fi:

o diabet. o Transplantul de organe. o chimioterapie. o SIDA.

 • Tratamentul sistemic regulat cu corticosteroizi.
 • Pauze în piele sau mucoase.
 • Dializă la rinichi.
 • catetere intravenoase.
 • Abuzul de droguri intravenoase.
 • Obezitate.
 • Boala ulcerului peptic.
 • Arsuri severe.
 • catetere urinare.

Este important de observat că având un factor de risc nu înseamnă că cineva va primi această afecțiune. Un factor de risc crește șansele de a obține o afecțiune în comparație cu o persoană fără factori de risc. Unii factori de risc sunt mai importanți decât alții. De asemenea, lipsa unui factor de risc nu înseamnă că un individ nu va obține această afecțiune. Este întotdeauna important să discutați cu furnizorul de asistență medicală efectul factorilor de risc.

Principiile cheie ale terapiei pentru infecția cu candida

 • Ori de câte ori este posibil, utilizați agenți topici, deoarece riscul de reacții adverse grave va fi redus comparativ cu agenții sistemici. Cu toate acestea, există anumite circumstanțe în care poate fi preferat un agent oral.
 • Agenții topici sunt disponibili ca creme, loțiuni, aerosoli, șampoane, supozitoare, pastile, pastile, unguente și pulberi (nystatină). Alegerea formulării va fi determinată de disponibilitatea medicamentului ales și de localizarea candidozelor care trebuie tratate.
 • Cele mai multe antifungice comercializate pentru a trata tinea sunt de asemenea eficiente pentru candidoză. Acestea includ azolii (clotrimazol, miconazol, econazol, oxiconazol, ketoconazol, sulconazol), ciclopirox olamina, alilaminele (naftifina și terbinafina), butenafina și nistatina.

Ce ar trebui să evitați pentru a preveni infecția cu candida?

Iată ce ar trebui să evitați pentru a preveni creșterea și infectarea candidei:

 • Zahăr.

Candida prosperă pe zahăr. De asemenea, este extrem de inflamator și suprimă sistemul imunitar. Alimente prelucrate și rafinate bogate în grâu, zahăr sau îndulcitori creează o condiție ideală de viață pentru ca candida să prospere. Deci, cel mai logic loc pentru a începe lupta cu candida este eliminarea surselor din care acesta crește, zahărul. Este important să eliminați toate sursele de zahăr inclusiv; zahăr alb, miere, sirop de arțar, zahăr de nucă de cocos, zahăr brun, agave și sirop de malț de orez. Stevia este singura alternativă sigură, deoarece nu hrănește candidoza.

 • Alimente pentru hrană cu Candida.

Următoarele alimente încurajează, de asemenea, creșterea candidei: grâu, cartofi, oțet (cu excepția oțetului de cidru de mere), arahide, boabe rafinate, inclusiv porumb și soia, fructe de zahăr bogat, cum ar fi fructe uscate, struguri, smochine, banane și ananas. Și, de asemenea, orice alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele, pizza, cerealele și produsele coapte. Dacă credeți că sunteți afectat de infecția cu candida, faceți clic pe bannerul de mai jos pentru a afla ce tratament trebuie să faceți cel mai bine, chiar înainte de a merge la medic pentru asistență medicală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>