Cauzele alopeciei și opțiunile de tratament

Alopecia este termenul medical pentru căderea părului. Poate fi brusc și temporar sau permanent. Citiți aici despre cauzele alopeciei și opțiunile de tratament. Alopecia afectează jumătate dintre bărbați cu vârsta peste 50 de ani și jumătate din femeile de peste 65 de ani și afectează și tinerii. Poate avea repercusiuni devastatoare asupra psihicului. Care sunt cauzele alopeciei și ce tratamente sunt disponibile? Am rotunjit tot ce trebuie să știți.

Ce este alopecia?

În timp ce persoana obișnuită pierde între 50-100 de fire de păr pe zi, alopecia este considerată căderea excesivă sau anormală a părului. Există o serie de tipuri diferite de alopecie care sunt cauzate de factori diferiți, inclusiv dezechilibrul hormonal sau o afecțiune autoimună.

Alopecia provoacă

Există de fapt mai multe tipuri și cauze de alopecie sau căderea părului. Căderea părului poate apărea ca parte naturală a îmbătrânirii, din cauza unei boli, vătămări sau din cauza medicamentelor și a medicamentelor. Cauzele alopeciei includ:

 • Alopecia areata: acest tip de cădere a părului este de obicei văzut ca o boală autoimună. Bolile autoimune sunt cele în care sistemul imunitar nu recunoaște propriile celule și țesuturi ale corpului și le atacă. În cazul alopecia areata, sistemul imunitar dăunează foliculilor de păr.
 • Alopecia androgenetică: aceasta este adesea denumită „căderea părului model masculin” sau „căderea părului model feminin”. Este cel mai frecvent tip de cădere a părului și este cauzat de o serie de factori genetici și hormonali. Acest tip de alopecie afectează de obicei femeile înainte sau după menopauză, deci în medie în jur de aproximativ 50 de ani.
 • Alopecia cicatricială: Această afecțiune este cauzată de deteriorarea permanentă a foliculilor de păr. Unele afecțiuni ale pielii, precum planul lichenului, lupusul discoid, sclerodermia, decalvansul foliculitei și alopecia fibroasă frontală sunt factori cauzali care duc la cicatrizarea alopeciei. Aceste afecțiuni cauzează în mod obișnuit modificări ale pielii, cicatrici, erupții cutanate, plasturi dure asupra pielii etc, ceea ce duce la pierderea foliculilor de păr și pierderea părului în anumite zone.
 • Efluvium de anagen: Acest tip de cădere a părului este cel mai frecvent cauzat de medicamente precum chimioterapia cancerului, imunoterapie și radioterapie. Aceste terapii afectează toate celulele cu creștere rapidă din corp, în timp ce țintesc celulele canceroase în creștere rapidă. Celulele foliculilor de păr sunt una dintre celulele care sunt afectate de medicamente anti-cancer și radioterapie. Pot exista pierderi de păr severe ale scalpului, corpului, sprâncenelor etc.

Alte cauze de alopecie

Stresul este o alta dintre principalele cauze de alopecie. Nu există o cură specifică, ci să încercați literalmente și să dezactivați stresul. Exercitarea, somnul, hidratarea și o dietă sănătoasă ar trebui să vă ajute. De asemenea, vă puteți deteriora părul cu unelte de căldură, dar de fapt nu există o legătură directă între utilizarea uneltelor de căldură și alopecie.

Opțiuni de tratament pentru alopecie

Căderea părului sau alopecia sunt atât de comune încât este normal, afectând 50% dintre bărbații peste 50 de ani și același procent de femei în vârstă de 65 de ani și peste. Pentru ei, genele sau hormonii au ca rezultat pierderea progresivă a părului de tip androgenetic alopecie, care se manifestă ca subțierea părului sau chelie de diferite grade. Desigur, impactul căderii de păr cu care se confruntă un bărbat la orice vârstă – cu atât mai puțin unul care a trăit mai mult de jumătate de secol – nu poate fi comparat cu aceeași pierdere suferită de un copil sau o femeie. Dar asta nu înseamnă să minimalizăm faptul că, indiferent de sex sau vârstă, experiența poate fi profund negativă într-un mod emoțional. Din fericire, există opțiuni de tratament pe care le puteți încerca dacă pierderea părului vă provoacă stres.

 • Medicamente: Medicamentul oral precum Propecia (finasterid) este principalul tratament pentru chelia modelului masculin. Cu toate acestea, femeile nu ar trebui să utilizeze Propecia. Pentru chelie de model feminin, medicamentul recomandat este minoxidilul, este un medicament topic fără rețea.
 • Consiliere: pierderea părului poate fi supărătoare. Pentru multe persoane, părul este o parte importantă din cine sunt. În cazul în care căderea părului vă provoacă stres, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să primiți un sfat. De asemenea, puteți beneficia de alăturarea unui grup de sprijin. Ați putea dori, de asemenea, să vorbiți cu alte persoane aflate în aceeași situație pe forumurile online.

Alte opțiuni de tratament:

 • Injecție de steroizi: Injecții administrate în plasturi de chelie.
 • Creme cu steroizi: cremă aplicată pe petele chel.
 • Imunoterapie: chimică aplicată pe petele chel.
 • Tratament ușor: lumină ultravioletă strălucitoare pe petele chel.
 • Transplantul de păr: celulele părului sunt mutate în plasturi subțiri.
 • Chirurgie de reducere a scalpului: secțiunile scalpului cu păr sunt întinse și cusute împreună.
 • Transplant artificial de păr: Chirurgie pentru implantarea firelor de păr artificiale.

Puteți afla informații mai detaliate despre alopecie dând clic pe bannerul de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>