Care este legătura dintre dieta ceto și colesterol?

În acest articol, vom afla despre legătura dintre dieta ceto și colesterolul și modul în care fiecare dintre ele afectează sănătatea noastră. Colesterolul este adesea privit negativ datorită asocierii sale istorice cu boala cardiacă. Cu toate acestea, rolul său în sănătatea inimii este controversat. Citiți mai jos pentru a afla ce este colesterolul, modul în care corpul dumneavoastră o folosește, de ce dieta pe bază de ceto poate duce la o schimbare a nivelului de colesterol din sânge și dacă ar trebui să vă faceți griji dacă crește colesterolul cu un stil de viață ceto.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii din organism. Acesta este produs de corpul vostru și găsit, de asemenea, în alimente. În timp ce este necesar pentru o sănătate bună, prea mult colesterol vă poate deteriora arterele și crește riscul bolilor de inimă. Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. De exemplu, colesterolul este utilizat pentru a construi pereții celulelor și a produce unii hormoni. Aproximativ 75% din colesterolul din organism este produs de ficat; restul provine din alimentele pe care le consumi. Colesterolul este transportat în sânge prin lipoproteine. Principalele tipuri de lipoproteine ​​sunt lipoproteinele cu densitate mare și lipoproteina cu densitate mică. Colesterolul cu densitate mare a lipoproteinelor este cunoscut sub numele de colesterol “bun”. Acest lucru se datorează faptului că lipoproteinele cu densitate mare vă ajută să eliminați colesterolul din artere, transportând colesterolul înapoi în ficat pentru a fi eliminat. Colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasă este cunoscut sub numele de colesterol “rău”. Acest lucru se datorează faptului că lipoproteina cu densitate scăzută lasă colesterolul în artere.

Cum functioneaza colesterolul?

Înainte de a scufunda în mai multe detalii despre dieta ceto și colesterol, să începem prin a privi câteva fapte fundamentale despre cum funcționează colesterolul. Timp de decenii colesterolul a devenit un rau prost, dar în realitate colesterolul joacă multe roluri importante în organism. De exemplu, colesterolul are funcții care includ:

 • Ajută la producerea de hormoni sexuali (inclusiv la progesteron, estrogen și testosteron).
 • Formarea structurilor creierului.
 • Sprijinirea funcției mentale, inclusiv la copii și adulți în vârstă.
 • Facilitarea absorbției nutrienților solubili în grăsimi (inclusiv vitaminele A, E, D și K).
 • Introducerea nutrienților, a trigliceridelor și a altor compuși în celulele care urmează să fie utilizate pentru energie.

Colesterolul din corpul nostru este prezent sub formă de acizi grași (lipide) care circulă prin sânge. Ceea ce este important să înțelegem despre colesterol este că echilibrul dintre lipoproteinele cu densitate scăzută și colesterolul de lipoproteine ​​cu densitate mare este foarte important. Dacă aveți lipoproteine ​​cu densitate scăzută, doriți să aveți și lipoproteine ​​cu densitate ridicată pentru a ajuta la scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută din fluxul sanguin.

Keto dieta și colesterol: conexiunea

Aproximativ 32% dintre bărbați și 13% din femeile din Statele Unite suferă de niveluri scăzute ale colesterolului “bun”. În plus, majoritatea americanilor nu au niveluri bune de colesterol suficient de ridicate pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Deoarece condițiile cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, cresc în prevalența la nivel mondial, oamenii de știință au evaluat metodele de creștere a nivelului colesterolului “bun”. Timp de mulți ani, medicii au utilizat medicamente numite statine pentru a crește lipoproteinele cu densitate mare (și pentru a reduce și alte forme de colesterol). Recent, oamenii de stiinta au analizat folosirea interventiilor dietetice ca metode rentabile pentru a optimiza colesterolul “bun” si pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare. Se spune că una dintre cele mai bune diete pentru creșterea nivelului bun de colesterol este dieta ceto.

Reacțiile asupra dietei ceto asupra nivelurilor de colesterol

Studiile au constatat că dieta ceto poate afecta în mod pozitiv nivelul de colesterol, sănătatea inimii și sănătatea metabolică în următoarele moduri:

 • Crește dimensiunea particulelor de lipoproteine ​​cu densitate scăzută, ceea ce duce la un risc mai mic de stres oxidativ
 • Îmbunătățește lipoproteinele cu densitate scăzută în raport cu lipoproteinele cu densitate mare. Cu alte cuvinte, crește colesterolul “bun”, care ajută la echilibrarea efectelor lipoproteinelor cu densitate scăzută.
 • Reduce trigliceridele, care este protector, având în vedere concentrațiile mari în sânge, indicând un risc crescut de accident vascular cerebral și probleme cardiace.
 • Îmbunătățește raportul dintre trigliceride și lipoproteine ​​cu densitate mare.
 • Reduce rezistența la insulină și ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
 • Ajută la reducerea inflamației cronice.
 • Ajută la prevenirea obezității prin reducerea nivelului de foame și scăderea aportului caloric ad libitum.

Urmând o dietă ceto poate ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol, crește colesterolul “bun”, îmbunătăți sănătatea inimii, previn bolile cardiovasculare, își pierde greutatea și îmbunătățește sănătatea. O concepție greșită în mod obișnuit este că dieta ceto crește nivelul de colesterol “rău” și vă înfundă arterele deoarece este foarte bogată în grăsimi. Cu toate acestea, o mare parte din cercetările recente stralucesc lumina asupra modului în care dieta keto poate optimiza nivelul de colesterol și, de fapt, vă îmbunătățește sănătatea inimii. Dacă doriți să aflați mai multe despre dieta ceto și colesterolul, faceți clic pe bannerul de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>